Presentatie Japans Cultureel Centrum Amsterdam

Zaterdag 25 februari presenteert Hannie van den Bergh haar onderzoek naar de Machiya (traditioneel japans koopmanshuis). Een zoektocht naar de kwaliteiten van de Machiya en hoe deze over te dragen aan toekomstige generaties in Japan en te introduceren in het buitenland. Van 1 oktober t/m 2 december verbleef zij in Kyoto om op verschillende manieren gegevens te verzamelen over de specifieke kwaliteiten van wonen en werken in een Machiya.

Haar onderzoeksmethode was geïnspireerd op het concept exformatie, zoals omschreven door de Japanse ontwerper Hara Kenya.
Exformatie is te beschouwen als tegenhanger van informatie. Informatie gaat over het ontvangen, verzamelen, onderwijzen en instrueren van kennis.

Exformation gaat over het begrijpen van wat we niet daadwerkelijk zeggen, maar in onze gedachten hebben, als we iets zeggen; of voordat we sowieso iets zeggen.
Tijdens haar verblijf probeerde Hannie van den Bergh beter inzicht te krijgen in de traditie en het dagelijkse leven in een Machiya. Zij sprak met verschillende mensen die wonen en werken in de Machiya. Op grond hiervan maakte zij een vragenlijst over thema’s als: de traditie van de Machiya, de specifieke plaatsen in de Machiya, de verschillende herinneringen die mensen hebben aan de Machiya, de zintuigen in relatie tot de Machiya, enzovoort. De resultaten hiervan presenteerde zij in Kyoto en zullen ook in Amsterdam gepresenteerd worden.
Daarnaast volgde zij lessen japans boekbinden bij studio Eiko in Osaka. Voorbeelden hiervan zullen getoond worden op de expositie.
Voor een online verslag van haar verblijf zie http://www.studio-hb.nl/

Presentatie / Opening

Zaterdag 25 februari
14.00 – 16.30 uur
presentatie Alex de Wolf (schilderijen)
presentatie Hannie van den Bergh
toegangsprijs: 7,50 euro
Expositie
25 febr. t/m 3 maart 2012
di t/m za 10.00 – 18.00 uur
toegang gratis
Japanse WInkeltje
Nieuwezijds Voorburgwal 177
Amsterdam

Geef een reactie