DE HUYGENS SUITE

263 261 262 260 259Een kleine geschiedenis van het licht ( en het lichte denken)

Een multi-disciplinair kunstwerk, ter gelegenheid van de openingsceremonie van de nieuwbouw van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica; geinspireerd door het leven en werk van Christiaan Huygens (1629-1695).

Vandaag luisterde Theater Adhoc de opening van het Huygensgebouw op; de nieuwe behuizing van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen. Met Hare Majesteit de Koningin als aandachtig toeschouwer op de eerste rij, presenteerden we een gelegenheidsvoorstelling, geinspireerd door het leven en werk van Christiaan Huygens (1629 -1695). ‘Het is niets meer en niets minder dan de geboorte van het moderne wetenschappelijke denken’ schreef Annie Romein in haar Erflaters van onze beschaving over deze grootheid uit de Nederlandse (natuur- en wiskunde) geschiedenis.

Op een vloerkleed van Hannie van den Bergh geënt op het Systema Saturnium verbeeldde Theater Adhoc enkele van Huygens’ beroemdste ontdekkingen en inzichten; waaronder de ring van Saturnus, zijn relativiteitstheorie, zijn lichttheorie (‘traité de la lumiëre) en zijn opvattingen over ‘leven op andere planeten’ (cosmotheoros).
Het drieluik werd afgesloten met een oproep aan het College van Bestuur van de Radboud Universiteit om tenminste één van de ‘groene vleugels’ van de nieuwbouw te vernoemen naar de moeder van Christiaan Huygens: de Ster die Huygens zelf het licht deed zien.

Het ensemble bestond uit een internationaal gelegenheidsgezelschap van bevriende collega’s van Theater Adhoc.
Concept en tekst: Jan van den Berg
Vormgeving: Hannie van den Bergh
Lichtontwerp: Henk van der Geest
Muziek: Tarek Atoui
Dans: Ji-Hyun Youn
Zang: Cora Schmeiser en Najib Cherradi-Hasseni
Spel: Joke Tjalsma en Jan van den Berg
Video: Yvon Muller en Hannie van den Bergh
Technische ondersteuning: Jeroen Smith en Erik Thijssen