Smaakmakers, boeren in de stad

Smaakmakers is een bijzonder boek over hoe de stad en haar bewoners elkaar kunnen versterken en inspireren.

Centraal staan in het boek zes stadslandbouwers uit verschillende delen van de stad Amsterdam. Zij begeleiden moestuin projecten, sturen ze aan en coördineren ze. Onze zes stadslandbouwers komen uit verschillen bevolkingsgroepen qua leeftijd, achtergrond en ervaring en hebben ieder hun eigen drijfveer en aanpak. Wat ze gemeen hebben, is hun enthousiasme, hun inzet en hun creativiteit.

Een jaar lang hebben de makers deze tuinders gevolgd. Wij maakten hun ups en downs mee, zagen wat er mis ging, wat er met de oogst gebeurde en hoe individuele vrijwilligers uitgroeiden tot gedreven en betrokken moestuin ploegen.

Smaakmakers laat zien hoe hoe de stadslandbouwers met alle uitdagingen omgaan, hoe zij tot verrassende oplossingen komen en welke successen zij boeken. Het boek brengt de dynamiek, de flexibiliteit, de diversiteit, de creativiteit en vooral de sociale cohesie van stadslandbouwers in Amsterdam in beeld. En natuurlijk biedt Smaakmakers ook de nodige how to/groene tips voor de lezer. Verspreid door het boek komen bijzondere katernen over praktische onderwerpen. Zoals: hoe gaan de stadslandbouwers om met compost/afval, wat is hun favoriete gereedschap en welke diertjes zijn je beste vriend op de tuin?

Hannie van den Bergh, kunstenaar en vormgever, en de initiatiefnemer van dit project. Twee jaar geleden ben ik begonnen met moestuinieren en kwam ik in aanraking met stadslandbouw. Ik was verbaasd om te zien hoeveel initiatieven er de grond uit schieten en met hoeveel enthousiasme hieraan gewerkt wordt. Hier wilde ik iets mee doen. Ik verzorg de visuele communicatie van oa. de Groene Fred, Zuiderkruid en Platform Eetbaar Amsterdam.

Website Smaakmakers

Idee en vormgeving Hannie van den Bergh
Tekst
Ellen van den Berg
Fotografie
Lotte Clerkx

Verschijningsdatum Mei 2014
Uitvoering Full colour
225 x 285 mm
180 pagina’s
Open binding, drie soorten papier
Winkelprijs € 29,95

NU 5,00 euro (excl verzendkosten)

     

    930-1